Familjer utan handlingsutrymme – vad kostar det oss egentligen?
Jag har pratat med flera personer den här veckan om George Orwells roman 1984. När jag själv läste den – ironiskt nog 1984 – kändes det som en skrämmande framtidsvision. Men i dag? Det är mycket som känns alltför bekant.
Nej, vi lever inte i en diktatur. Men något har hänt. Och det märks inte minst i hur lite självbestämmande familjer faktiskt har.
Vi pratar gärna om valfrihet. Men det räcker med att en familj vill åka utomlands i några månader för att allt ska krackelera. Ta det här exemplet: en pappa blir erbjuden ett forskningsutbyte i Paris. Boende finns. Jobb finns. Barnens skolgång på Svenska skolan i Paris är säkrad. Men kommunen säger nej – barnen får inte följa med. Skolplikten står i vägen.
Det här hände i Uppsala. Forskaren Filip Malmberg blev inbjuden till ett prestigefyllt utbyte i Frankrike. Familjen ville åka tillsammans. Men kommunen ansåg inte att det var skäl nog att bevilja ledighet – trots att barnens skolgång var ordnad. Han tvingades tacka nej till uppdraget. (Läs mer i DN: ”Kommunen stoppade barnen från att plugga i Paris”, som berättar hur Uppsala kommun nekade barnens skolgång trots planerat utbyte.
Jag vet inte hur du reagerar när du hör det. Men för mig gör det något med hela kroppen.
Det är inte bara absurditeten i beslutet. Det är vad det säger om hur lite tillit systemet har till föräldrar. Och hur snäv vår bild av lärande har blivit – som om allt som räknas händer inom fyra väggar i en kommunal skola.
Rädsla som vardag
Jag ser det om och om igen i samtal med föräldrar. Hur rädda de har blivit. Rädda för att göra fel. Rädda för att sticka ut. Rädda för att någon ska ringa soc.
Och när vi är rädda, gör vi allt för att inte bli ifrågasatta. Vi överanpassar oss. Vi pressar våra barn att hålla ihop, fast de går sönder inuti. Vi kompromissar med det viktigaste vi har – för att få vara ifred.
Jag dömer ingen för det. Jag vet hur svårt det är. Men jag vill säga det här:
Att inte kunna följa med sin pappa till Paris för att kommunen säger nej – det är inte valfrihet. Att inte kunna välja en annan form av lärande, även när barnet far illa – det är inte trygghet. Det är kontroll. Och det är vi som måste börja kalla det för vad det är.
Egenmakt börjar inte med att lämna
Det är inte alla som kan lämna Sverige. Det är inte alla som ens vill. Det här handlar inte om det. Det handlar om att se klart. Att våga erkänna hur snävt systemet har blivit – och vad det gör med våra liv.
Och det handlar om att börja hitta små vägar till mer rörelsefrihet, tillit och handlingsutrymme:
Genom att lyssna på sitt barn, inte bara på skolplikten.
Genom att ifrågasätta berättelsen om vad som är ”rätt” och ”normalt”.
Genom att hitta andra som ser det du ser – så att du inte behöver känna dig galen eller ensam.
Genom att återta rätten att definiera vad ett gott liv är för din familj.
Det är där föräldraagens börjar ta form. Inte alltid som ett stort kliv, men som ett stilla förskjutande av makten – från systemet till sammanhanget där våra barn faktiskt lever och andas.
Du är inte ensam
Jag vet att många sitter fast i något som gör ont. De drömmer om att slippa. De viskar att de önskar att de vågade. De är trötta, men håller ihop ändå. Och jag vet hur mycket det kostar – för barnen, för relationen, för livet.
Så om du känner igen dig: du är inte ensam. Det är inte du som är problemet. Det är ett system som har glömt bort tillit, mänsklighet och variation.
Vi kan inte alltid förändra allt. Men vi kan börja prata om det.
Och det, i sig, är redan en form av motstånd.
Vill du ha stöd i att navigera det här?
Du kanske inte kan eller vill lämna systemet – men ändå längtar efter mer klarhet, mod och handlingsutrymme.
I min kurs Navigera skolplikten med frihet (26-28 september i Stockholm) får du verktyg, perspektiv och stöd för att göra just det. Kursen är till för dig som:
upplever att skolan inte fungerar som du önskar för dina barn
vill sätta barnets behov i centrum, även inom systemets ramar
längtar efter att kunna stå stadigare i dina val som förälder
och kunna stötta ditt barns agens och egenmakt mer
Du är inte ensam. Och du måste inte ha alla svar. Men du förtjänar stöd på vägen.
Jag heter Rebecka Koritz, och här på En skola från scratch delar jag tankar, berättelser och verktyg för dig som vill omforma vårt sätt att se på barn, lärande och relationer.
Om du längtar efter nya perspektiv, djupare förståelse och mer tillit i mötet med barn – då är du rätt.
Följ mig gratis för utvalda texter.
Bli betalprenumerant och få tillgång till exklusiva artiklar, konkreta guider, reflektionsövningar – och min e-bok Tillit i en tid av kontroll som tack när du årsprenumererar.
Tillsammans skriver vi en ny berättelse om barndom och framtid.
Har du missat någon tidigare text?
Du hittar alla mina artiklar samlade här på Substack – det fungerar som en blogg, fast bättre.